Klasik Türk Sanatları Vakfı

BEREKETLİ BİR ÖMÜR

14.03.2011


Başta Hat sanatı olmak üzere klâsik Türk sanatlarına yaptığı büyük hizmetleriyle tanınan Prof. Uğur Derman hocamız Yazı Hayatında 50. Yılını doldurmanın huzurunu yaşıyor. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nda yapılan toplantıda, Uğur Hocanın ‘’Ömrümün Bereketi-I’’ adlı yeni eseri takdim edildi . 12 Mart Cumartesi günü saat 16.00’da vakfın hizmet verdiği Köprülü Medresesi’nde gerçekleşen toplantıda ilk olarak Vakıf başkanı Sinan Uluant Uğur Hocayı vede kitabı hakkında bir konuşma yaparak programı başlattı. İrvin Cemil Schick, Uğur Derman’ın klâsik Türk sanatlarına katkılarını anlattı. Sözü son olarak alan Uğur Derman hocamızda ‘’Ömrümün Bereketi-I’’ adlı eseri hakkında bilgi verdi. Bu kitap sözcüğü içine sığdırılmış derya da kimler yok ki; Hâfız Osman, Necmeddin Okyay, Kazasker Mustafa İzzet, Hattat Râkım, İsmail Zühti, Bakkal Ârif gibi hat sanatımızın büyük şahsiyetlerinin hayatları ve sanat anlayışları ele alınıyor. Ayrıca ebru sanatınının son temsilcilerinden Mustafa Düzgünman ile Cumhuriyet devrinin değerli edebiyatçısı Mahir İz, ağabeyim diye bahsettiği Fethi Gemuhluoğlu ve daha niceleriden söz ediliyor.
Uğur Hocamızın kitabının en dikkat Çeken özelliklerinden biriside ilk sayfalarda yer alan şu cümle oldu. ‘’46 yıldır yazdıklarımın ilk okuyanı olan aziz zevcem Çiçek Hâtun’a İthâfımdır.’’

Bir birlikteliğin bu denli verimli olması, eşlerin arasındaki saygı ve sevginin bu denli dorukta olduğu bir Çift. Her hareketi ve yaşam tarzıyla örnek aldığımız sonsuz saygı duyduğumuz Çiçek ve Uğur Derman Çifti; varlıklarıyla yolumuzu aydınlatıyorlar. Geçmişte kalan saygı ve sevgiyi günümüzde yaşatarak bizlere örnek oluyor, sadece kişiler arasında değil hoca talebe arasındaki usturuplu münasebetleri bizlere anımsatarak olağan üstü bir vazifeyi ifâ eyliyorlar.
Sizlere minnettarız.

Toplantıya Çok sayıda sanatkâr ve sanatsever katıldı. Günümüz üstatlarından Hattat Hasan Çelebi, Hattat Ali Toy, Klasik Türk Sanatları başkanı Hattat Ahmet Zeki Yavaş, Ebrûcu Fuat Başar, Minyatür sanatçısı Taner Alakuş, Hattat Savaş Çevik gibi daha birçok sanatkâr oradaydı. 

Uğur hocamıza daha nice bereketli uzun ömürler tememni eder, ‘’Ömrümüm Bereketi- II’’ büyük bir merak ile beklemekteyiz.


SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Uğur Derman, 1935’de Bandırma’da doğdu. Haydarpaşa Lisesi (1953)’nden sonra, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Eczacılık Okulu (1960)’nu bitirdi. Serbest eczacılık devresi (1963-1978)’nden sonra Türkpetrol Vakfı’nın yönetimini üstlendi (1977); 1981’den bu yana İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA)’nın da Sanat danışmanlığını yürütmektedir. 1955 yılından itibaren Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin emekli hocalarından Necmeddin Okyay (1883-1976)’ın Osmanlı Kitap Sanatları konusunda öğrencisi oldu; 1960 yılında icâzet (diploma) aldı. Ayrıca Macid Ayral (1891-1961), Halim Özyazıcı (1898-1964), Dr. Süheyl Ünver (1898-1986) gibi bu konunun uzmanlarından Çok istifade etti.

1961 yılından bu yana müstakil eser, tebliğ, ansiklopedi (Türk Ansiklopedisi, D. İslam Ansiklopedisi) maddesi ve makaleleriyle Türk Kitap Sanatlarının öğretilmesi ve tanıtılması için Çalıştı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde derslerini sürdüren Uğur Derman 1997’de Mimar Sinan Üniversitesi tarafından öğretim üyeliğine kabul edilerek kendisine Profesör unvanı verilmiştir. Türk Hat Sanatının tanıtımı için Kültür Bakanlığı tarafından Kahire (1976), Cidde (1980) ve Chicago (1987)’ya, IRCICA tarafından Bağdat (1988) ve Kuveyt (1992), İslamabad (1994), Kahire (1997) ve Tunus (1997) şehirlerine gönderilmiştir. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. F.Çiçek Derman ile evli olup üç Çocuk babasıdır.

“Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından kabul edilen ve ülkemizin de içinde yer aldığı ‘’Kültürel Mirasın Korunması’’ kapsamında ‘’Yaşayan İnsan Hazineleri’’ ödülleri bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Klasik Türk Sanatları Vakfı tarafından oluşturulan komisyonda; Kitap Sanatlarında; Prof. M. Uğur DERMAN verilmiştir.

Uğur Derman’ın 11'i müstakil eser olmak üzere, toplam 500 yakın yayını vardır. Kitap halindeki hacimli eserleri şunlardır:
• Türk Sanatında Ebru, İstanbul, 1977 (Akbank Yayını)
• Türk Hat Sanatının Şaheserleri, İstanbul, 1982, 1990 (Kültür Bakanlığı Yayını)
• İslam Kültür Mirasında Hat Sanatı, İstanbul, 1992 (IRCICA yayını, bu eser Arapça, Japonca ve İngilizce'ye Çevrilerek aynen yayınlanmıştır.)
• Letters in Gold, New York, 1998 (İngilizce olarak neşredilmiştir.)
Calligraphies Ottomanes, Paris, 2000 (Fransızca olarak neşredilmiştir.)
• 99 Mushaf-ı Şerif



Bu Kategoriden...