Klasik Türk Sanatları Vakfı

BİLİMSEL BİTKİ İLLÜSTRASYONU VE ÖNEMİ

10.04.2010

Bilimsel illüstrasyon, bilimsel gözlem, disiplinli Çalışma ve sanatsal etkinin bir karışımıdır. Vakfımızda bitki resimleme yöntem ve tekniklerini, bilimsel kriterlere uygun olarak, doğru şekilde öğretmek, öğretilen yöntem ve tekniklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla eğitimlerimiz gerçekleşmektedir.

Eğitimler boyunca teknik kalem, karakalem ve suluboya bitki resim teknikleri gösterilmekte olup, anlatım ve uygulama yolu ile gösterilen teknik doğrultusunda öğrencilerden bitkiyi önce ana hatlarıyla, daha sonra gerçeğe uygun ayrıntılarıyla Çizerek resmetmeleri istenmektedir.

Klasik Türk Sanatlarında stilizasyon yapılırken stilize edilen bitkinin anatomisinin Çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu noktada, stilizasyonun en doğru şekilde yapılabilmesi açısından bitki illüstrasyonu büyük önem taşır.

İllüstrasyonun amacı; konu içinde daha önemli olanı vurgulamak, gerektiğinde ayıklama, yalınlaştırma ve gerçeklik duygusunu etkilemeyecek abartma yöntemlerine başvurarak, bir fotoğraf makinesinden daha fazlasını yapmayı hedeflemektir. Örneğin; Biyolojik özellikleri incelenen bir bitkinin, fotoğraf yöntemiyle sadece bir kısmı ele alınırken, bilimsel illüstrasyonda, bitkinin yaprak, gövde, Çiçek, dal, kök bölgeleri, dokusu, damarları ve hatta bütünü bir arada gerçeğe en yakın şekilde resmedilebilmektedir. Aynı zamanda Minyatür, Ebru ve Tezhip sanatlarına yardımcı bir dal olan bitki illüstarsyonu ile bitkilerin kafa, gövde ve yaprağı ayrı ayrı ölçüleri alınıp bilimsel olarak Çizilir. Bir lale, karanfil, erguvanı Çizerken bu ders tekniklerini de uygulayarak duruşlarını tam olarak Çizime yansıtabilmek amacıyla verilen bir eğitimdir.

Bilimsel Bitki İllüstrasyonu dersimizi; bilimsel değerleri de göz önüne alarak Klasik sanatlarımızın aslını bozmadan geliştirmek ve sanatlarımıza katkıda bulunmak adına bundan sonraki dönemlerde de devam ettirip geliştirmeyi hedefliyoruz.

Eğitim Koordinatörü
Sibel Üstün ŞANLI



Bu Kategoriden...