Klasik Türk Sanatları Vakfı

BİR İSTANBUL SANATI HÜSN-İ HAT SEMİNERİ

06.03.2010

BİR İSTANBUL SANATI HÜSN-İ HAT

Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında hazırladığı 15 sergi 15 seminer projesinin ikincisi Ümraniye Belediyesi'nin ev sahipliğinde; "Bir İstanbul Sanatı: Hüsn-i Hat" konulu sergi ve semineri Cemil Meriç Kültür Merkezi'nde 06.03.2010 tarihinde gerçekleşti.

Programın ilk kısmı olan Hüsn-i Hat Sergi açılışı Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş'ın katılımıyla gerçekleşti. Günümüz hattatları tarafından yazılan Hüsn-i Hat eserlerinde; hat sanatının birçok Çeşidi mevcut olup 31 adet eser 6 Nisan2010 tarihine kadar Cemil Meriç Kültür Merkezi'nde sergilenecektir.

Programın seminer kısmı Prof. Uğur Derman hocamızın yönetiminde ve Yrd.Doç.Dr. Mehmet Memiş hocamızın katılımıyla gerçekleşti. Uğur Derman hocamız hüsn-i hat sanatının doğuşundan, ilk aşamalarından, bu sanatın nasıl geliştiği hususunda bizlere bilgiler sundu. Ayrıca Osmanlı devri hattatları hakkında da bizleri bilgilendirdi. Hocamız özellikle Hüsn-i Hat' ın bir Osmanlı veya Türk hattı değil bir İstanbul sanatı olduğunu ifade etti.

Mehmet Memiş hocamız da Hüsn-i Hat sanatının ilk dönemlerinden başlayarak son yüzyıla kadar gelen hattatları dönem dönem anlatarak bize bilgi verdi. İlk hattatlardan olan Yakut el Mus'tasımi'den başlayarak Osmanlı Devri hattatlarından Şeyh Hamdullah, Karahisari, Hafız Osman, Mustafa Rakım Efendi, İsmail Zühdi Efendi, Esma İbret Hanım gibi daha birçok hattatın yanı sıra son yüzyıllardaki hattatlardan Şevki Efendi'nin yazılarının hat sanatı için bir ekol oluşturduğunu vurguladı. Hüsn-i Hatta Aklam-ı Sitte dediğimiz 6 Çeşit yazıdan oluştuğunu, yazı Çeşitlerini, hilyenin tanımını ve yazılış formu hakkında bizi bilgilendirdi. Hüsn-i Hat sanatıyla ilgili bilgi ve birikimini bizlere görsel olarak da tanımamızı sağlayan hocam Mehmet Memiş'i hat sanatının bizden uzak olmayıp, günlük hayatımızda her an karşımıza Çıktığını vurguladı.

Bir İstanbul sanatı olan Hüsn-i Hat konulu bu sergi ve seminerle; biz öğrencilerinin hat sanatımızı daha Çok sevmemizi sağlayan Prof.Uğur Derman ve Yrd.Doç.Dr. Mehmet Memiş hocalarımıza ve her ay bir sergi ve bir seminer düzenleyerek Klasik Türk Sanatlarını daha yakından tanıma fırsatını sunan Vakfımıza teşekkür ediyoruz.

Dilek KOCABIYIK





Bu Kategoriden...