Hazanda Nevbahar yaşatan Çini Bahçesi;
Geleneksel Türk sanatlarımızın incilerinden bir tanesi de Çini sanatımızdır. Tarihi, Karahanlılar'a kadar dayanan ve bin yılı aşkın bir zamandır camileri, sarayları, hamamları, köşkleri ve daha bir Çok yapıyı süsleyen bu sanatımız, tarihsel gelişim sürecinde her biri bir öncekini geliştirici bir Çok yenilikler yaşamıştır ve günümüze kadar gelmiştir.
Dekoratif süsleme sanatlarımızdan olan Çinicilik sayısız Çiçek ve geometrik figür tasarımlarıyla ne kadar zengin bir temelinin olduğunu bizlere göstermektedir.
Yapım aşamasına bakıldığında kile şekil verildikten sonra fırınlanma işlemiyle birlikte figürlerin hayat bulacağı eserler, bedenler haline geliyorlar ve sonrasında ustanın fırçasından Çıkan o figürler sanki bu bedene ilahi bir ses verir gibi ona nefes aldırıyor, bir anlamda can katıyor... Nasıl ki Mesnevide Ney, nefesle hayat buluyorsa, Çinide de sırdır ona ten olan...
Baharda açan Çiçekler bir başka olur derler ama Çini Bahçesinde açan Çiçekler her daim Nevbahar yaşatıyor insana. Sayın hocamız Prof. Dr. Sitare Turan Bakır önderliğinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ndeki atölyesinde yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte açtığı sergiye gelenlerin gözlerinden okunan hayranlık her şeyi anlatıyordu aslında. Çeşitli üslup ve tekniklerin var olduğu sergide panolardan kaselere, vazolardan baharat takımlarına kadar bir Çok farklı eseri bir arada görmek mümkün.
Çini Bahçesinde Nevbahar sergisiyle Çiniciliğin, klasik Çizgilerden uzaklaşmadan, onun ışığından beslenerek modern ufuklara doğru yol aldığını görebilmemiz mümkün. Çeşitli Çiçek, kuş ve siluet figürlerinin büyük bir ustalıkla yansıtıldığı sergi Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisinde siz değerli sanat dostlarını beklemektedir.
Kurtuluş Nuri ÖZ