İSTANBUL'UN BAHARI ERGUVAN
Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında hazırladığı 15 sergi 15 seminer programının beşincisi ‘‘Erguvan ve Boğaz' sergisi ve semineri Bağlarbaşı Kültür Merkez'inde gerçekleşti.
Programımız ‘‘Boğaz ve Erguvan' konulu bin bir emekle hazırlamış birbirinden güzel ebru, hat, kaatı' ve minyatür ağırlıklı 50 eserin katıldığı serginin açılışıyla başladı. Sergiye ilgi oldukça yoğundu. Sergiye katılan misafirler eserleri titizlikle incelerken birçok eserin sanatçısıyla tanışma imkânı buldular.
Sergiyi gezen misafirler yavaş yavaş seminer salonunda yerlerini aldılar. 17.30'da seminer başladı. Programın seminer kısmı Prof. Uğur Derman yönetiminde ve değerli sanatçılarımızdan Arda Çakmak'ın katılımıyla gerçekleşti.
Seminerin açılış konuşmasında Prof. Uğur Derman Faruk Nafiz Çamlıbel'in İstanbul'u anlatan güzel şiirini yorumlayıp ardından sözü seminer konuşmasını yapmak üzere Arda Çakmak'a bıraktı.
Değerli sanatçımız Arda Çakmak ‘‘Erguvan ve Boğaz' konulu sergiye katılan Çalışmaları sinevizyon gösterimiyle tek tek bütün ayrıntılarıyla özelliklerini anlattı. Bu anlatımlar sırasında eserlere olan hayranlığımız bir kat daha arttı. İlk bakışta göremediğimiz ayrıntılar gözlerimizin önünde bir bir erguvan olup göründüler.
Bir erguvan dalı için tasarlanan bu kompozisyonlar erguvansız bir boğazın ya da boğazsız bir erguvanın düşünülemeyeceğini bizlere birkez daha hatırlattı. Seminer bittiğinde ise İstanbul Erguvan ve Boğaz arasındaki şu konuşmayı duydum.
- Erguvan Boğaza demiş ki:
- İstanbul bizimle güzel.
İstanbul, Erguvan ve Boğaz'a demiş ki:
-Siz renginizi benden aldınız: Ne siz bensiz ne de ben sizsiz olabilirim...
Hüseyin Garan
***
ŞEHİRLER SULTANI İSTANBUL
Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında hazırladığı 15 sergi 15 seminer projesinin beşincisi; "Boğaz ve Erguvan" sergi ve semineri Bağlarbaşı Kültür Merkezinde 30.05.2010 tarihinde gerçekleşti.
Programımızın seminer kısmı Prof. Uğur Derman'ın yönetiminde Sn. Arda Çakmak'ın katılım ve ifadeleriyle gerçekleşti.
Boğaz ve Erguvan Sergisi'nin görselleriyle birlikte eserlerin detaylı anlatımını yapan Sn. Arda Çakmak hocamız konuşmasına bu serginin öneminden bahsederek başladı. Hocamız Bizans, Osmanlı ve Roma'dan geçmişe bir seyahat düzenleyip erguvanın o dönemler de yüklendiği manaları kısaca anlattı. Erguvanın geçmişten günümüze kadar her dönemde gerek sosyal hayatta gerek sanat hayatında yüklendiği misyondan bahsedereK , sadece bir ağaç olarak değil bir sembol olduğunu anlattı.Günümüzde de erguvanın toplum için bir mana taşıması gerektiğinden bahsetti.Hocamız kapanışı tarihimizdeki koleksiyon eserlerin tanıtımıyla yapmıştır.
Sanata gönül vermiş öğrencilere ve katılımcılara bilgi ve birikimlerinden faydalanmamızı sağladıkları için hocamıza, bu fırsatı sağladığı için de vakfımıza teşekkür ediyoruz.
Zeynep ALPARSLAN