Klasik Türk Sanatları Vakfı

OSMAN ÇİÇEK'LE SOHBET

21.07.2010

1.Bize kısaca kendinizden bahsedermisiniz?

1982 yılında Erzurum'da doğdum.3 yaşımdan beri İstanbul'da oturmaktayım. İlköğretimi bitirdikten sonra Fatih Kur'an Kursuna yatılı olarak girdim. Hafızlığımı Fatih Kur'an Kursunda tamamladım. Kur'an Kursunda 2 yıl Arapça eğitimi aldım. İstanbul İmam Hatip lisesinde eğitimimi tamamladım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldum. 2009 da evlendim.

2.Hat Sanatı ile nasıl tanıştınız?

Hat sanatına ilgim Fatih Kur'an Kursunda başladı. Hat sanatına olan ilgim daha da artıp öğrenme hevesine dönüştü. Bu sanatı öğrenme isteğim yapabileceğimi düşünmekle beraber el becerime güvenmemden gelişti. O yıllarda Abdullah GÜN hocanın Kur'an Kursuna olan ziyaretlerinde öğrencilere ders verdiğini öğrendim. Bende bu derslere katılarak bu sanatla 1996 yılında tanıştım. Abdullah GÜN hocayla ilk nesih derslerine başladım. Bu eğitim liseye geçişten dolayı 6 ay sürdü. İmam Hatip lisesini bitirdikten sonra 2000 yılında Ahmet Zeki YAVAŞ hocayla tanıştım. Nesih ve sülüs derslerine başladım. Bu yıllarda günümüzün hattatlarının ve geçmiş dönem hattatlarının eserlerini, bu sanata olan bilgilerini ve sanata olan tarzlarını incelemeye başladım.

3.Hat Sanatını kimlerden meşkettiniz?

Ahmet Zeki YAVAŞ hocayla 7 yıllık nesih ve sülüs meşk ettikten sonra Ahmet Zeki YAVAŞ hocanın Klasik Türk Sanatları Vakfı'nı kurmasından dolayı, vakıf hocalarından Davut BEKTAŞ hocayla Ahmet Zeki YAVAŞ' ın teşvik etmesiyle ders almaya başladım. 2008 yılından itibaren Davut BEKTAŞ hocayla sülüs, nesih ve rik'a derslerine halen devam etmekteyim.

4.Aldığınız eğitimi bu sanatı öğrenmek isteyen sanatkâr adaylarına da öğretmek istiyormusunuz. Sanat yarenleriyle aranızdaki diyalog nasıldır.

2007 yılında Kütahya Evliya Çelebi Vakfı'nda hat dersi vermeye başladım. 2008 yılında Pendik Neyzen Tevfik Kültür Merkezi'nde hat dersi vermeye başladım. Bu yerlerde ders vermeye devam etmekteyim. Ders vermeye başladığımda anladım ki bu sanatı öğretmek kendimi daha Çok geliştirmeme ve sanata olan sevgimi daha Çok artırmaya sebep oldu. Davut BEKTAŞ hocamın derslerinde zamanla üslûbunu, tarzını ve ders veriş şeklini incelemek bana bu sanatın estetik yüzünü görmemi ve teknik detayları incelememi sağladı. Bu araştırma ve inceleme sonucunda kendime kazandırmış olduğum tarz ders verdiğim öğrencilere bu sanatı daha iyi aktarmamı sağladı. Sergilere katılmak ve diğer sergilenmiş eserleri incelemek bu sanatta insanı daha Çok geliştireceğine inanıyorum. Bu düşünce beni her zaman araştırma ve geçmişteki, günümüzdeki hattatların eserlerini hep incelemeye yöneltti.

5.Klasik sanatlar denilince ne dersiniz, sanat mı sizi geliştiriyor siz mi sanatı geliştiriyorsunuz?

Hat sanatını tercih etmemin en temel sebebi bu sanatın manevi ışığı ve arap harflerinin en estetik biçimde yazılışıdır. Buda bana manevi huzur ve ilham vermektedir. Bu sanat o kadar engindir ki hiçbir zaman diyemezsin ki bu işin sonuna geldim. Çünkü öğrendikçe daha Çok araştırma ve geliştirme ihtiyacı duyarsın. İslâm aydınlarımızın bu sanatı ele almalarını gelecek nesillere aktarmalarını isterim. Medeniyetimizin öz malı olan bu sanat şu zamanlarda zirve yaşamaktadır. Temennim şu ki gelecek nesillere bu sanatı icrâ edenlerin en iyi şekilde tüm yönlerini aktarmasıdır.

6. Bir kompozisyon hazırlarken nasıl bir ön hazırlık yaparsınız?

Öncelikle kompozisyona uygun bir yazı seçerim. Sonra eskiz kâğıdı üzerine denemeler yaparım. Buradaki amaç kompozisyonun şekli nasıl olursa olsun öncelikle teşrifat ve tertip kuralına uymaktır. Son olarakta harekeleri oturturum.

7.Sanatkârlara ve sanatseverlere vermek istediğiniz mesajınız varmıdır?

Son söz olarak şunu demek isterim ki Hz. Ali (r.a.) dediği gibi " Hat, üstâdın öğretişinde gizlidir, devamı ise Çok ve sürekli yazmakta, kıvamı da İslâm dini üzere kalmakladır." sözüne katılarak bu sanatı icrâ edenlere, ders alanlara ve başında olupta Çaba sarf edenlere Allâh' tan kolaylık, ellerine yetenek, zihinlerine açıklık nasip etmesini dilerim.

Sağlık ve esenlikle kalmanız dileğiyle Allâh'a emanet olun..

Röportaj ve Fotoğraflar

Ayşe Emine Sultan ÇELİK



Bu Kategoriden...