Klasik Türk Sanatları Vakfı

Sanatımıza Yansıyan Seyyah-ı Alem Evliya Çelebi

24.12.2011

Seyahatnamesi İle Evliya Çelebi

Klasik Sanatlarımıza Konu Oluyor

2011 yılının Unesco tarafından doğumunun 400.yılı münasebeti ile Evliyâ Çelebi yılında yapılan faaliyetlerden biri daha gerçekleşiyor. Kültür Bakanlığı katkılarıyla Evliyâ  Çelebi  konulu “Yaşayan Üstadlarımızla 8 sergi  8 seminer” programı Seyit Ali KAHRAMAN ve Prof.Dr. Mustafa S.KAÇALİN’in  iştiraki ile  24 Aralık 2011 tarihinde saat 13.30’da Yıldız Sarayı Manej Konferans Salonunda yapıldı.

Tezhip, hat, minyatür, ebru, cilt, kalemişi, kâ tı, sedefkâr ve çini sanatçılarının eserleri ise aynı gün seminer sonrası yapılacak açılış ile Dolmabahçe Sarayı Daire Başkanlığı Alt Kat Salonuna misafir oluyor. Organizasyonu Ayşenur Kadakçı VELİOĞLU ve Asiye KAFALIER tarafından yapılan, Tuğra Geleneksel sanatlar Merkezi Derneği, Klasik Türk sanatları Vakfı işbirliği, Kültür Bakanlığı, T.B.M.M. Milli  Saraylar Daire Başkanlığı ve Ümraniye Belediyesi katkılarıyla sanat severlere ulaştı.

17.yy.Osmanlı İmparatorluğunda yaşamış olan ve kendini Alem Seyyâhı Evliyâ Çelebi olarak tanıtan seyyahımız maceracı, nüktedan diliyle T.S.M. de bir nüsha ve Süleymaniye Kütüphanesindeki iki nüshasına sahip olduğumuz seyahatnamesi ile günümüze ulaşmıştır. 1611 yılında İstanbul‘da dünyaya geldiğini bildiğimiz Evliyâ Çelebi‘nin 1683 yılında Mısır’da vefat ettiği tahmin edilmektedir. Ömrünün elli senesini seyahatlerle geçirmiştir.

Evliyâ Çelebi gördüğü rüya üzerine yola çıkmış ve maceralarla dolu seyahatler yapmıştır. Gezdiği bölgeleri, kaleleri, kısa süreli çarpışmaları, savaşları, kıyafetleri, yiyecek ve bitki örtüsünü, toprağın yapısını, konuşulan dil ve lehçeleri aktarırken insanın  hafızasında canlanabilen etkili bir dil kullanmıştır. Bazen beyin ameliyatı yapılan bir odada bazen de Karadeniz’de fırtınanın ortasında bir gemide kendinizi bulabileceğiniz seyahatnamenin sonunda “ Kabe’nin dünya’nın ortasında ” kabul edilip Evliyâ Çelebi’nin dolaşabildiği en uzak noktadan Kabe’yi  tavaf ettiği anlaşılmaktadır. Kısaca döneminin gurmesi, arkeolojik bilgiler aktaranı hem ulak hem de anlık neferi olabilen bu ilginç seyyah, sergide sanatçılara ilham kaynağı olmuş.

'SANATIMIZA YANSIYAN SEYYAH-I ÂLEM EVLİYÂ ÇELEBİ 'Sergisinde Klasik Türk Sanatlarının önemli isimlerinden  Turan SEVGİLİ, Taner ALAKUŞ, Mine MAKAS, Dilek YERLİKAYA, Serra GÜNEY, Gürcan MAVİLİ, Sinan ÇİFTÇİ, A.Engin ARSLAN, Zehra DURMUŞ, Yonca MAVİLİ, Dilek-Muharrem ÖZCAN, Feriha U.TULUKÇU, Ayla MAKAS, Asiye KAFALIER, Ayşenur Kadakçı VELİOĞLU, Hatice ALGÜN’ün  de yer aldığı 35 kâ’tılımcının 58 eseri yer aldı.

 

 

 



Bu Kategoriden...