Klasik Türk Sanatları Vakfı

ÜSKÜDAR'DA KLASİK SANATLAR SERGİSİ

25.09.2009

100 SANATKÂR 100 ESERLE ÜSKÜDAR'DA KLASİK SANATLAR

Karma Sergisi

25-27 Eylül 2009
Bağlarbaşı Kültür Merkezi

Vakfımız tarafından 21. Uluslar arası Kâtibim Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında "Türk Sanat Mirasının Geleceğe Taşınmasında Karşılaşılan Problemler " konulu bir panel ve hat, tezhip, ebru, kat'ı, ve minyatür sanatının en güzel örneklerinin yer aldığı bir sergi düzenlendi. Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen serginin açılışı, Üsküdar Belediye Başkanı sayın Mustafa Kara ve Vakıf Başkanımız sayın Ahmet Zeki Yavaş tarafından gerçekleştirildi. 100 farklı sanatkâra ait 100 eserden oluşan serginin açılışına birçok sanatçı ve ziyaretçi iştirak etti.

Sergi açılışının ardından "Türk Sanat Mirasının Geleceğe Taşınmasında Karşılaşılan Problemler" başlıklı panel düzenlendi. Oldukça önemli konuların gündeme getirildiği panelin başkanlığını Prof. Dr. Hüsrev Subaşı yaptı. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Nusret Çam, Doç. Dr. Savaş Çevik, Yrd. Doç. Dr. Aziz Doğanay katıldı.

Sergiyi Sunarken...

Fetihten günümüze klasik sanatlarımızın başkentliğini yapan İstanbul'da Üsküdar'ın ne kadar zengin ve özellikli bir geçmiş birikimi bağrında yaşattığı tüm sanat ve kültür Çevrelerince bilinmektedir. Merkezi ve Çevresini Türk mimarîsinin en güzel eserlerinin süslediği Üsküdar, mûsikiden şiire, hüsn-i hattan ebruya, katı'dan minyatüre güzel sanatlarımızın pek Çok dalında eser veren sanatkârlarımızın da ikâmet için tercih ettikleri bir tarih ve kültür şehridir.

Hat, tezhip, ebru, minyatür, katı', cilt, kalemişi, Çini, oyma ve kakma, edirnekârî ve kündekârî gibi klasik sanatlarımızı tanıtmak, nitelikli üretimini sağlamak, geliştirmek, yaygınlaştırmak, desteklemek ve kamuoyunda bu sanatlarımıza olan ilgiyi artırıp gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılmasını sağlamak amacıyla vakfımızı kurmak için yola Çıktığımızda merkez olarak elbette ki Üsküdar'ı seçmeliydik.

Sanatkârlarımız arasında oluşturduğumuz tarafsız bir birliktelikle, bize bırakılan bu muazzam sanat mirasını erozyondan korumak, öz niteliklerini muhafaza etmek, eserlerimizin doğru biçimde tanınmasını sağlamak, bu alanda değer üretenleri desteklemek, yeni sanatkârlarımızın yetiştirilmesi hususunda gerekli zemin ve fırsatları hazırlamak, hâsılı geçmişle gelecek arasında güzel ve ömürlü bir köprü kurmak vakfımızın amaçları arasındadır.

Sanatkârlarımızı, ekol ve tavır anlayışları açısından herhangi bir ayırıma tâbi tutmaksızın her alanda desteklemeyi hedefleyen vakfımız, onların tarihî mirastan ilham alan estetik heyecanlarını ve göz nuru emeklerini bir arada sunarak güzel bir birlikteliğe katkıda bulunmaktan kıvanç duymaktadır.

Önemli bir kısmı Üsküdar'da ikâmet eden sanatkârlarımızla, vakfımız bünyesinde eğitim hizmeti sunan ilgili sanat dalı hocaları ve öğrencilerimizden bazılarının eserlerinde oluşan "Üsküdar'da Klasik Sanatlar" adlı bir koleksiyonu, "21. Uluslararası Kâtibim Kültür ve Sanat Şenlikleri" kapsamında sanatseverlerimizin beğenisine sunmuş bulunmaktayız.

Sergide teşhir edilen eserlerin bir katalogda bir araya getirilmesini sağlayan, sanata ve sanatçıya daima destek olan Üsküdar Belediyesi'ne teşekkür eder, bundan sonra da bu desteğinin devam etmesini temenni ederiz.

Ahmet Zeki YAVAŞ
Klasik Türk Sanatları Vakfı Başkanı



Bu Kategoriden...